Naujienos

EHU Trečiosios misijos strateginė sesija: aktyvus akademinės bendruomenės įsitraukimas

2024 m. liepos 16 d. Europos Humanitarinis Universitetas (EHU) surengė strateginę sesiją, skirtą universiteto trečiosios misijos koncepcijai. Sesiją parengė Konstitucionalizmo ir žmogaus teisių centras bei Baltarusijos ir regioninių studijų centras, sulaukęs plataus kitų centrų ir laboratorijų palaikymo bei dalyvavimo.

Sesiją pradėjo trečiosios misijos koncepcijos pristatymas, kurioje pabrėžiama reikšminga universitetų vaidmens kaita, peržengianti pagrindines švietimo ir mokslinių tyrimų misijas. Joje akcentuojamas didėjantis poreikis universitetams prisidėti prie visuomenės raidos, efektyviai naudojant švietimą ir mokslines žinias sprendžiant augančius socialinius ir ekonominius iššūkius. EHU atveju trečioji misija, oficialiai įtrauktaį EHU 2021–2026 m. strateginį planą, nevisiškai atitiko universiteto veiklos realybę – EHU kaip tremtyje veikiančio universiteto pastangos tiek švietimo, tiek mokslinių tyrimų srityse visuomet buvo nukreiptos į Baltarusijos visuomenės poreikius.

Kaip parodė strateginis susitikimas, įvairių EHU centrų ir laboratorijų, taip pat individualių projektų ir bendradarbiavimo su pilietinės visuomenės organizacijų vykdoma veikla tęsiasi jau daugelį metų ir atitinka pažangiausią trečiosios misijos – „ekosistemos modelį“. Šis modelis pabrėžia atvirą dialogą ir bendradarbiavimą tarp universiteto ir įvairių suinteresuotųjų šalių. Per tokią sąveiką EHU siekia prisidėti prie teigiamų pokyčių, skatindama žinių mainus ir koordinuodamas bendras pastangas sprendžiant kylančius iššūkius tiek Baltarusijoje, tiek tarp baltarusių, kurie išlaiko aktyvų socialinį gyvenimą užsienyje.

Sesijoje taip pat buvo aptarti 2021 m. atlikto EHU poveikio tyrimo rezultatai. Apklausa pabrėžė EHU vaidmenį skatinant:

  • laisvą ir atvirą akademinę aplinką;
  • kritinį mąstymą;
  • savarankišką mokymąsi;
  • efektyvų bendravimą;

Taip pat nustatytos kryptys tobulėjimui:

  • stiprinti ryšius su Baltarusijos pilietine visuomene;
  • skirti daugiau išteklių studentų iniciatyvoms;
  • integruoti taikomuosius įgūdžius į studijų programas;

Sesiją užbaigė bendras akademinės bendruomenės atstovų siekis bendradarbiauti toliau apibrėžiant atnaujintą EHU trečiosios misijos sampratą. Naujajame apibrėžime bus atspindėtos svarbiausios EHU trečiosios misijos savybės, ji bus paskelbta bei pristatytas visiems akademinės bendruomenės partneriams. Šis modelis taip pat bus įgyvendinamas bendrose iniciatyvose su akademinės ir pilietinės visuomenės atstovais.

Trečioji misija toliau prisidės prie universiteto In Exile pastangų, užtikrinant, kad jis išliktų akademinės laisvės ir kritinio mąstymo forumu, tuo pat metu išlaikydamas tvirtą įsipareigojimą tarnauti tiek Baltarusijos, tiek ir regioninės pilietinės visuomenės poreikiams.

Su EHU poveikio tyrimo rezultatais galite susipažinti čia.

Atgal